Somatic Studio

Tuntikuvaukset

Pilates

Pilates on vuosikymmenien saatossa kehitetty huippuunsa hiottu kehonhallintatekniikka, joka vahvistaa syviä vatsalihaksiasi ja keskivartaloasi tehokkaasti, kohentaa ja ylläpitää ryhtiäsi sekä pitää selkäsi terveenä. Menetelmän avulla voit harjoittaa itsellesi tasapainoisen ja vahvan lihaksiston sekä joustavat nivelet ja hyvän lihasvenyvyyden. Menetelmän positiiviset vaikutukset ovat havaittavissa melko lyhyessä ajassa riippuen harjoittelun intensiivisyydestä ja harjoituskertojen määrästä.

Pilates sopii kaikenikäisille ja -kuntoisille liikkujille, niin liikuntaharrastuksen aloittaville kuin ammattiurheilijoille. Se sopii myös loukkaantumisten jälkeen lihasten vahvistamiseen sekä henkilöille, jotka haluavat eroon selkä- ja hartiakivuista.

Pilatestunneilla on kolme eri tasoa:

 • Pilates (p) = perustaso: aloittelijoille, pilatesstartin käyneille ja lajiperehdytyksen yksityistunnilla tai pilates alkeet -tunnilla saaneille
 • Pilates (k) = keskitaso: jo jonkin verran lajia harrastaneille
 • Pilates (j) = jatkotaso: menetelmää pidempään harrastaneille, edistyneempien harjoitustunti

Laitepilates

Somatic Studiolla on hyvin varusteltu pilateslaitesali, jonka varusteisiin kuuluvat:

 • Ped-A-Pul (1 kpl)
 • Cadillac (1 kpl)
 • Ladder Barrel (2 kpl)
 • Wunda Chair (2 kpl)
 • Reformer with Tower End (6 kpl)
 • Step Barrel (2 kpl)

Laitepilateksessa mennään pilateksen ytimeen. Pilatesmenetelmän isä Joseph Pilates kehitti lukuisia laitteita, jotka perustuvat erilaisiin jousivastuksiin. Jousien liikkeisiin tuoma vastus takaa sen, että koko keho saa tehokkaan harjoituksen. Laitepilates kehittää voimaa, notkeutta ja motorisia taitoja.

Pilateslaitteet sopivat myös erinomaisesti esimerkiksi leikkauksen tai vammautumisen jälkeiseen kuntoutukseen, sillä tarvittaessa jouset helpottavat liikkeiden suorittamista.

Laitepilatestunneilla on kolme eri tasoa:

 • P = perustaso: tunti on tarkoitettu laitestartin käyneille tai perehdytyksen yksityistunneilla saaneille
 • K = keskitaso: tunti on tarkoitettu lajia jo jonkin verran harrastaneille
 • P/K = perus-/keskitaso: tunnilla tehdään sekä perus- että keskitason liikkeitä ja tunti painottuu osallistujien tason mukaan.  

WundaChair

Wunda chair on laitteista pienin, mutta pienen pinta alansa ansiosta ehkä haastavin. Tuoli on ainutlaatuinen väline tasapainon kehittämiseen ja erityisesti lantion vakauttamisen oppimiseen.

Tuolista löytyy istuin ja poljin, johon tuetaan vartalo joko käsin tai jaloin ja jota liikutetaan aina aktivoiden ensin syvät lihakset kuten muissakin laitteissa.

WundaChair on osa Laitepilatesta ja voit osallistua tunnille Laitekortin hinnalla.

Laitepilates – Erikoisryhmät

Cadillac

Haluatko syventää pilatesharjoitteluasi laitepuolella – tervetuloa harjoittelemaan Cadillac-viikkotunnille! Käytämme tunnilla Balanced Bodyn Allegro-laitetta cadillac-asetuksilla yhdistäen torni- ja mattoharjoittelun jousivastuksilla työskentelyyn. Harjoittelu auttaa hahmottamaan omaa kehoa ja liikettä, ja jousivastusten avulla vahvistat kehoa tehokkaasti. Cadillac-harjoittelu sopii hyvin mattoharjoittelun tueksi ja on turvallinen tapa aloittaa pilates.

Laitekuntoutus
Laitekuntoutus laitepilatestunti, joka on suunnattu kuntoutujille kaikissa kuntoutuksen vaiheissa. Tunnin rakenne räätälöidään osallistujien tarpeiden mukaan. Tunnille osallistuminen edellyttää pilateksen perusteiden hallintaa. Koska kyseessä on pilatesryhmätunti, tunnista ei voi hakea fysioterapiakorvausta. Maksimiosallistujamäärä on seitsemän.

Pro-laite
Pro-laite on laitepilatesohjaajille suunnattu jatkotason laitetunti, jossa pääasiallisesti treenataan reformerilla, mutta myös cadillacilla ja springboardilla. Tunnin tempo on nopeahko ja liikkeet ovat vaativia, joten tunti vaatii tekijältä todella hyvää oman kehon hallintaa, tietämystä ja tuntemusta.

Reformer ENG/FIN
Kaksikielinen reformer-tunti, ohjauskielinä suomi ja englanti.

Tervetuloa laitetunneille!

Jousiseinä

Springboard eli jousiseinä tarjoaa uuden näkökulman pilatesharjoitteluun. Laji on kiinnostava ja oivaltava yhdistelmä laitepilatesta sekä mattoharjoittelua. Springboardilla harjoittelu on monipuolista; liikkeet vaikuttavat koko kehoon vahvistaen tasapuolisesti sekä syviä että pinnallisia lihaksia. Liikkeestä riippuen jouset joko lisäävät liikkeen vastusta tai helpottavat liikettä. Springboardin jousiseinään kuuluu käsi, -jalka- ja tankojousia. Jousien vahvuuksissa löytyy eri vaihtoehtoja ja ne kiinnitetään koukuilla seinään halutulle korkeudelle. Liikkeet suoritetaan matolla jousiseinän edessä seisten, istuen tai maaten. Jousivastusta hyödynnetään kaikissa liikkeissä. Springboard-harjoittelu tuo kehoon voimaa, notkeutta ja sulavuutta. Lihakset pitenevät ja kiinteytyvät. Pienten, tiedostamattomien lihasten aktivointi valmistaa kehoa myös muihin lajeihin: loukkaantumisriski pienenee merkittävästi, kun jokainen pienikin lihas hoitaa oman työnsä. Springboard-harjoittelun aloittaminen on helppoa: mattoharjoittelun perusteiden hallinta riittää mainiosti. Springboard tarjoaa uusia ja kiinnostavia harjoittelumahdollisuuksia niin aloittelijoille kuin edistyneillekin harrastajille. Pienet ryhmäkoot takaavat henkilökohtaisen ja tehokkaan ohjauksen. 

Viisi syytä aloittaa springboard-harjoittelu

 • Vahvistaa sekä syviä että pinnallisia lihaskerroksia
 • Lisää keskikehon voimaa
 • Auttaa kehoa kohti tasapainoa: kestävyys, voima ja liikkuvuus
 • Parantaa ryhtiä ja auttaa selkää voimaan hyvin
 • Vähentää loukkaantumisriskiä

Circuit

Circuit-tunnilla harjoitellaan enimmillään neljän-viiden  hengen pienryhmässä pilates-laitteita ja pienvälineitä apuna käyttäen. Yksilöllinen circuit-harjoittelu sopii niille, jotka ovat halukkaita harjoittelemaan säännöllisesti ja oppimaan jatkuvasti uutta omasta kehostaan. Tavoitteena on oppia käyttämään kehoa taloudellisesti ja tarkoituksenmukaisesti.

Miten alkuun?

Circuit-tunneilla harjoittelet juuri sinun kehollesi räätälöidyillä liikkeillä. Yksilöllisen harjoittelun alkuun pääset varaamalla yksityistunnin. Ensimmäisellä tapaamisella ohjaaja tutustuu taustoihisi ja kehosi tapaan liikkua sekä käy kanssasi läpi harjoittelun perusteet. Tämän jälkeen hän suosittaa, miten harjoittelussa olisi parasta edetä. Etenkin aloittelijoilla ja kehon kiputiloista kärsivillä useampi yksityistunti saattaa olla tarpeen. Kun olet valmis siirtymään ryhmään, ohjaaja auttaa sopivan viikkotunnin valinnassa. Tavoitteena on löytää yksi vakituinen tunti, jolla pääset käymään mahdollisimman säännöllisesti.

Tervetuloa Circuit-tunneille! 

Barre

Barre on maailmalla huippusuosion saavuttanut treenimuoto eikä syyttä; se on supertehokasta, mukaansatempaavaa ja tuloksia syntyy nopeasti. Jos kaipaat monipuolista ja innostavaa treeniä, joka vahvistaa etenkin pakaroita, reisiä ja keskivartaloa, barre on sinua varten. Monet barren harjoituksista pohjautuvat balettiin ja ne tehdään musiikin mukana balettitangon eli barren äärellä. Barre kehittää kestävyysvoimaa ja sytyttää ryhtiä kohottavat syvät lihakset. Tunnilta saat mukaasi voimaantuneen ja ryhdikkään olon!

Fysiobaletti

Tunnilla harjoitellaan kehonhallintaa balettitunnin muodossa. Tehtävät balettiliikkeet ovat pehmeitä ja valikoitu edistämään kehon hyvinvointia. Balettiliikkeisiin yhdistetään myös kehoa huoltavia harjoitteita ja koko tunti tanssitaan tietysti musiikin tahdissa! 

Spiraalistabilaatio

Spiraalistabilaatio (SPS) -harjoittelussa käytetään menetelmään suunniteltuja vastuskuminauhoja. Harjoittelussa vartaloa pidennetään ylöspäin spiraalimaisten lihasketjujen aktiivisella käytöllä.

Spiraalistabilaation avulla vahvistetaan syvien vatsalihasten toimintaa ja pyritään rentouttamaan selän pitkittäisten ojentajalihasten ylijännittyneisyyttä. Näin vähennetään painetta välilevyissä, parannetaan niiden aineenvaihduntaa sekä luodaan tilaa selkänikamien väliin.

SPS-tunnille osallistuminen edellyttää aiempaa kokemusta spiraalistabilaatiomenetelmästä tai pilateksen perustason hallintaa. Spiraalistabilaatiotunnille osallistut 60 min mattotuntikortilla. Tunnit tiistaisin ja torstaisin.

GYROKINESIS®

GYROKINESIS® on kolmiulotteista liikettä koko keholle. Se vahvistaa selkääsi ja parantaa joustavuutta selkärangassa. Tunnilla tehdään pyöreitä ja aaltomaisia liikkeitä, jotka avaavat rankaa ja raajoja. Kiertoliikkeet ja venytykset aktivoivat koko kehoa ja tehokas hengitys rytmittää kaikkea liikettä. Keskivartalon tuki on tärkeää.

GYROKINESIS® -harjoittelu on tehokasta, sillä keskivartalon lihaksilta vaaditaan koko ajan tukea. Huomioitavaa on, että voit ottaa tunnilla opitut liikkeet osaksi vaikka työpäiväsi taukojumppaa ja näin esim. vähentää istumatyön haittavaikutuksia. Huom. Tunti on englanninkielinen!

 

Pulssi-Pilates

Tervetuloa Pulssi-Pilates tunneille!

Ohjaajana: Reijo Karvonen (Musiikkipedagogi MuM, Muusikko, Pilatesohjaaja)

Reijo valmistui pilatesohjaajaksi Jarmo Ahosen johdolla v. 2007. Siitä lähtien hän on toiminut ohjaajana Helsingin alueella, viimeiset kymmenen vuotta omassa SunPilates-studiossaan Ruoholahdessa.

Vahva pedagoginen ote ohjauksessa ja toimiminen orkesterien ja kuorojen johtajana saivat Reijon kehittämään omaan ohjaustyöhönsä Pulssipilates-menetelmän. Monien hankalaksi ja haastavaksi kokema hengittämisen ja liikkeen yhdistäminen saa Pulssipilateksessa luontevan ratkaisun: siinä keskitytään liikkeiden tarkkaan tekemiseen peruspulssihengityksen avulla. Sen omaksuttuaan toteuttaa automaattisesti pilateksen keskeisiä periaatteita: keskittymistä – kontrollia – tarkkuutta – liikkeen sujuvuutta ja ennen kaikkea keskustuen vahvistamista.
Reijon tunneilla ei ”keksitä pyörää” uudelleen, vaan keskitytään perinteisten mattoliikkeiden tarkkaan ja analyyttiseen toteuttamiseen.

Kehonhallinta

Kehonhallinta tuntien tavoitteena on pilates periaatteiden mukaisesti tehostaa koko kehon lihasten voimaa ja kestävyyttä, koordinaatiota, tasapainoa ja lisätä rangan ja nivelten liikkuvuutta. Apuvälineitä käytetään tarkoituksenmukaisesti tuntien tavoitteita mukaillen. Tunti sopii erinomaisesti myös vasta-alkajille

Selkäryhmä

Selkäryhmä on tarkoitettu selkäongelmaisten henkilöiden keskivartalon lihasten aktivointiin, lihasvoiman ja -kestävyyden lisäämiseen sekä selkärangan liikkuvuuden ja koordinaation parantamiseen. Liikkeet suoritetaan pääasiallisesti pilates periaatteita kunnioittaen ja tempo tunneilla on rauhallinen. Tavoitteena on rohkaista selkäkipuisia löytämään liikkeitä, jotka helpottavat suoriutumista päivittäisissä toiminnoissa Apuvälineitä käytetään helpottamaan ja tehostamaan liikkeiden vaikutusta

Venyttely

Somaattisella venyttelytunnilla suoritetaan sekä venyttely- että stabiloivia harjoitteita erilaisissa alkuasennoissa sekä seisten. Tasapainon hallinta on eräs tärkeimpiä ominaisuuksia ihmisen vapaassa liikkumiskyvyssä. Sen vuoksi tuntiin sisältyy aina harjoituksia tasapainon parantamiseksi.

Nivelten liikkuvuus ja lihasten venyvyys muodostavat yleiskäsitteen notkeus. Vaikka mm. pilatesharjoittelu parantaakin liikkuvuutta, monet haluavat lisätä notkeutta nopeammin. Venyttelytunnilla nivelten liikkuvuutta parannetaan erilaisilla joustavilla sekä pyörivillä liikkeillä. Lihasvenytykset suoritetaan osittain aktiivisesti siten, että venyttelijä oppii samalla tunnistamaan, miten venytyksessä olevaan lihakseen saadaan aktiivinen tuntuma.

Kehontuntemuksen herkkyys vaatii hyvän rentoutumisen. Niinpä tunnin aikana keskitytään myös rentouden opetteluun. Opit käyttämään kehoasi taloudellisemmin, ilman turhaa jännitystä. Kehosi joustavuus paranee ja rentoutumisen myötä energiataso kohoaa.

Pilates & venyttely -yhdistelmätunti

Pilates ja venyttely -yhdistelmätunnilla saat parhaimman mahdollisen hyödyn harjoittelustasi. Pilatesharjoitteilla parannat liikkuvuuttasi ja vahvistat kehoasi, venyttelyharjoituksilla taas lisäät notkeutta erilaisilla joustavilla ja avaavilla liikkeillä.