Somatic Studio

Pilates Symposium 19.-20.8.2023!

Tervetuloa vuoden 2023 Pilates Symposiumiin!

Somatic Studio järjestää perinteisen pilatesohjaajille suunnatun Pilates Symposiumin elokuussa 2023! Tapahtuma sisältää tarjoilut ja kahvit molempina päivinä.
Mahdollista ostaa myös Casallin ja Dehan vaatteitas sekä pilates-sukkia tarjoushintaan.
Koulutukseen on mahdollista osallistua myös Onlinessa.

Aika ja paikka

  • Lauantai 19.8.2023 klo 8.30–16.00
    Sunnuntai 20.8.2023 klo 8.30–16.00
  • Hinta: 489 €
  • ONLINE koulutuksen hinta: 259€ 
    Saat linkin tapahtumaan päivää ennen ja se on 2 viikon ajan katsottavissa.
  • Paikka: Somatic Studio Kasarmikatu 36 Helsinki / tai ONLINE

Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautuminen on sitova ja lähetämme laskun ilmoittautumisvahvistuksen yhteydessä. Peruutukset vain lääkärintodistusta vastaan. Tallenne on vapaasti kaikkien osallistujien katsottavissa.

 

Aikataulu:

19.8. Lauantai:

KLO: 8.30 - 9.00

Tervetuloa symposiumiin + AAMUKAHVI

klo 9.00–12.00

Klassisen Pilates-metodin ja modernin Pilates-tekniikan synergia

Kouluttaja: Jarmo Ahonen & Riina Marttinen

Joseph Pilateksen menehdyttyä vuonna 1967 oli hän siihenastisen uransa aikana kehitellyt liikkeitä, kokeillut niitä, parannellut, jättänyt jotain pois ja ottanut jotain uutta tilalle. Hänen kuolemansa jälkeen biomekaniikan ja jopa anatomian tutkimus on ottanut aimoharppauksia eteenpäin, samoin kuin hengityksen, neurologian, fysiologian, pedagogiikan ja mielenterveyden tutkimus.

Modernissa Pilateksessa pyritään yhdistämään vanha perinne ja uusi tutkimustieto ja saada molemmista paras hyöty. Tämän luento- ja harjoitusosuuden tavoite on lisätä ymmärrystä ja synergiaa näiden kahden ajatussuunnan kesken ja poistaa niitä vastakkainasetteluja, joita olemme nähneet ja kokeneet vuosien aikana.

kLO 12.00-12.45

LOUNASTAUKO

kLO 12.45–14.15

Graham-metodi

Kouluttaja: Pirkko Ahjo

Martha Graham on tunnettu yhtenä modernin tanssin ja koreografian keulahahmoina ja häntä pidetään yhtenä vaikutusvaltaisimpana henkilönä nykytanssin historiassa. Hänen kehittämänsä Graham-metodi on mullistanut tanssimaailmaa ja sitä opetetaan yhä maailmanlaajuisesti. Hänelle liike merkitsi enemmän kuin vaiheiden suorittamista – se oli tapa ilmaista tarinoita vahvoilla kehoneleillä.

Graham loi koreografioidensa myötä oman liikekielensä, joista sitten kehittyi Graham-tekniikka. Hän lähti liikkeelle siitä, mikä häntä kiinnosti ja mikä oli hänelle taiteellisesti tärkeää. Tekniikan avulla oli tarkoitus saada tanssijan ilmaisu vapaaksi -ja myös myöhemmin tanssiryhmän liikekieli yhtenäiseksi. Tekniikka oli siis väline. ”Keho sanoo mitä sanat eivät voi.”

Martha Graham loi tyylillisesti ehjän ja yksinkertaisesta monimuotoiseen etenevän tanssitekniikan, kokonaisuuden. Hänen kehittämänsä metodi perustuu hengitystä hyväksi käyttäen tehtyihin liikkeisiin: ”Hengitys on elämän perusliike, joka vuorotellen supistaa ja vapauttaa lihakset.”

Tutustumme Graham-tekniikan syntyyn sekä periaatteisiin ja kokeilemme harjoituksia myös käytännössä. Loppukeskustelussa tarkastellaan yhtäläisyyksiä Graham-tekniikan ja Pilates-tekniikan välillä.

kLO 14.30–16.00

Feldenkrais-metodi

Kouluttaja: Maria Nurmela

Feldenkrais® -menetelmä on Moshe Feldenkraisin kehittämä somaattinen eli kehollinen oppimismenetelmä. Hän kehitti menetelmää 1940-luvulta kuolemaansa asti. Feldenkrais® -menetelmä on kokonaisvaltainen menetelmä, jonka avulla ihminen lisää tietoisuuttaan, syventää kehontuntemustaan ja lisää kehonsa hallintaa miellyttävien ja yksinkertaisten, joskin epätavanomaisten, liikkeiden avulla.
Covid-pandemian aikana Marialla oli mahdollisuus syventyä Moshe Feldenkraisin kehittämään somaattiseen oppimismenetelmään, Feldenkrais®-menetelmä, ja aloitti opinnot Lissabonissa The Insitute Feldenkrais S.L.U.ssa (2021-). Vaikka menetelmän kehittäjä Moshe Feldenkrais ei ollut tanssitaiteen ammattilainen eikä suoranaisesti tekemisissä esittävien taiteiden kanssa, hänellä on ollut valtava vaikutus taiteisiin ja taiteilijoihin, myös Mariaan. Feldenkrais® on avannut Marialle monitahoisen, rikkaan ja luovan maailman, josta hän ammentaa sekä taiteen tekemisessä että arkielämässä. Maria on innostunut jakamaan tätä lempeää ja hyväksyvää oppimistapaa Symposiumiin osallistujien kanssa, sillä Feldenkrais® on inspiroiva menetelmä juuri liikkeen tutkimiseen ja ilmaisuun omistautuneille ihmisille.

20.8. Sunnuntai:

kLO 9.00–10.30

Lantion ja lonkan alueen tavanomaisimmat hermoperäiset säteilykivut

Kouluttaja: Jari-Pekka Keurulainen

Tavanomaisesti pakaroihin ja alaraajoihin liittyvät neuraaliset säteilykivut mielletään selkärangan
kudoksista johtuviksi kuten välilevytyrä, joka onkin yleinen syy oireisiin. Lantion ja lonkan alueilla on rakenteita ja pehmytkudoksia, jotka saattavat aiheuttaa samantyyppisiä oireita. Lantion, lonkkien ja alaraajojen virheasennot, traumat, toimintahäiriöt ja erilaiset pinnetilat voivat olla niin ikään oireiden syitä tai seurauksia. Erotusdiagnostiikka on joskus hankalaa ja vaatii moniammatillista osaamista. Etenkin krooniset säteilykipuoireet ovat niistä kärsiville henkilöille tuskaisia.

kLO 10.45–12.15

Lääkehoidoistako ratkaisu lihavuuspandemiaan?

Kouluttaja: Pia Pajunen

Lihavuus on kasvava kansanterveysongelma, Suomessa oli jo vuonna 2017 yli 2,5 miljoonaa ylipainoista aikuista ja myös lapset lihovat. Nyky-yhteiskunnassa ”kaloreita on helppo saada, mutta vaikea kuluttaa”. Lihavuusongelman syyt ovat monitekijäiset.

Lihavuuden hoidon haasteet ovat valtavat ja uudet suolistohormonipohjaiset lihavuuslääkkeet ovat saaneet julkisuudessa ”ihmelääkkeiden” maineen. Näiden lääkkeiden kysyntä lihavuuden hoidossa on maailmanlaajuistesti niin suurta, ettei tuotanto pysy perässä. Samaa lääkettä diabeteksen hoitoon tarvitsevat uhkaavat nyt jäädä ilman lääkitystä. Katsaus siihen, kuinka lihavuutta voidaan hoitaa ja etenkin siihen, onko uusissa lääkehoidoissa mahdollisesti ratkaisu lihavuuspandemiaan?

kLO 12.15-13.00

LOUNASTAUKO

kLO 13.00–16.00

Pilates, painonsiirto ja ketteryys

Kouluttaja: Sampo Idstam

Tavoitteena ovat perinteisten kuuden pilatesperiaatteen lisäksi tuntuman, kehotietoisuuden, ketteryyden ja tasapainon parantaminen.

Kehon asennon vaihtaminen toiseen hallitun ketterästi edellyttää kontrollin lisäksi kykyä siirtää vartalon painoa käyttäen sopivaa voimaa suhteessa maan vetovoimaan koko kehon kineettisen ketjun läpi.

Painonsiirron taito perustuu stabiiliin selkärankaan ja vartaloon sekä riittävästi liikkuviin niveliin ja vahvoihin lihaksiin. Lisäksi tarvitaan hyvin toimiva ja reagoiva lihaskalvoverkosto, myofaskia, joka varmistaa, että kehon osat pelaavat hyvin yhteen. Kun faskia on kunnossa, liikkuminen tuntuu hyvältä ja ilmenee helppoutena ja vaivattomuutena.

Kouluttajat

Jarmo Ahonen – fysioterapeutti, kouluttaja ja valmentaja, Somatic Pilates -opettaja ja -ohjaaja, tietokirjailija

Jarmo Ahonen on tietokirjailija, pilatesopettaja sekä yksi Suomen arvostetuimmista kehonhallinnan asiantuntijoista ja fysioterapeuteista. Ahonen on työskennellyt 26 vuotta Suomen Kansallisbaletin konsultoivana fysioterapeuttina, toiminut Suomen olympiajoukkueen fysioterapeuttina kuusissa olympialaisissa ja on Suomen Olympiakomitean lääkintävaliokunnan jäsen. Jarmo Ahonen on toiminut Suomessa Pilates-kouluttajana vuodesta 1999 palattuaan Yhdysvalloista suorittamiensa Pilates-tutkintojen jälkeen. Hän on opettanut sen jälkeen Suomessa Pilates-metodia niin tanssin, urheilun kuin fysioterapiankin ammattilaisille. Hänen kehittämänsä Somatic Fysio on fysioterapian jatkokoulutus, joka on kerännyt suosiota jo kymmenen vuoden ajan. Nykyisin hän on Somatic Center Finland Oy:n pääopettaja.

Jari-Pekka Keurulainen – fysioterapeutti, valmentaja, Somatic Pilates -opettaja ja -ohjaaja

Jari-Pekka ”Gene” Keurulainen on fysioterapeutti, pilatesohjaaja ja -opettaja sekä jalkapallovalmentaja. Keurulaisella on pitkä kokemus urheilijoiden ja kuntoilijoiden liikuntavammojen ennaltaehkäisyssä ja kuntoutuksessa. Hän on käyttänyt pilateksen periaatteisiin pohjautuvia harjoitteita ansiokkaasti eri lajien urheilijoiden fyysisen suorituskyvyn lisäämiseksi. Keurulainen on perehtynyt alaraaja-analyyseihin jalkojen toimintahäiriöiden kartoittamisessa sekä kävelyn ja juoksun tarkkailussa

Maria Nurmela – Tanssitaiteilija ja Feldenkrais-ohjaaja (opiskelija)

Maria Nurmela on työskennellyt freelance-tanssitaiteilijana vuodesta 2002 lähtien nykytanssin ja esitystaiteen kentällä. Hän on toiminut mm. tanssijana, koreografina, pedagogina ja tuottajana. Useat arvostetut kansainväliset koreografit, kuten, Susanne Linke (vuodesta 2012-) ja Susanna Leinonen (vuosina 2019-2020), ovat työllistäneet Mariaa omiin teoksiinsa. Pisimpään Maria on työskennellyt  koreografi Tero Saarisen ryhmässä, Tero Saarinen Companyssa, vuosina 2002-2017 toimien niin tanssijana ryhmän teoksissa, harjoittajana, TERO-tekniikan opettajana sekä veti nelivuotista yhteisötaiteellista Apollo tanssii-projektia.

Vuodesta 2016 lähtien Maria luo ja tuottaa enenevässä määrin omia teoksiaan. Marian teoksia on esitetty monilla festivaaleilla sekä Suomessa että ulkomailla, kuten Critical Path Sydneyssä (2019) ja Palais de Tokyo -museossa Pariisissa (2018). 

Taiteellisen työnsä ohella Maria opettaa, mentoroi ja toimii asiantuntijatehtävissä eri instituutioissa, kuten Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa ja Helsingin kesäyliopistossa. Hän syventynyt Moshe Feldenkraisin kehittämään Feldenkrais®-menetelmään, ja aloitti opinnot Lissabonissa The Insitute Feldenkrais S.L.U.ssa (2021-).

Sampo Idstam –Somatic Pilates -kouluttaja ja -ohjaaja

Sampo valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta 1999. Musiikin ja tanssin kautta hän tutustui Body and Mind -tekniikoihin ja innostui Pilates-menetelmästä. Hän on erikoistunut lihastasapainon sekä kehon kannatuksen ja linjauksen parantamiseen, jotta keho voi tuottaa voimaa optimaalisella tavalla. Sampo on ammattitaitoinen, kokenut, luotettava ja kannustava opettaja ja kouluttaja.

Riina Marttinen – Somatic Pilates -kouluttaja ja -ohjaaja, Aitopilates® Master sertifioitu klassinen pilatesohjaaja

Riina Marttinen on sekä modernin että klassisen pilateksen ammattilainen (Somatic Pilates®, Aitopilates®, Aitopilates® Master). Moderni ja vankka anatominen pohja, syväsukellus klassisen pilateksen systemaattiseen harjoitteluun ja yli kymmenen vuoden kokemus ohjaamisesta on muovannut Riinan tapaa opettaa tarkasti ja itsenäistä syvempää kehontuntemusta kohti. ”Alkuperäinen pilates (contrology) on paljon muutakin kuin liikesarjoja. Se on elämäntapa, joka haastaa meidät jatkamaan harjoittelua läpi koko elämän, jotta löydämme täyden potentiaalin itsestämme.”

Pia Pajunen – erikoislääkäri, diabetes- ja lihavuustutkija (LT, kansanterveystieteen dosentti), entinen SM-tason sulkapalloilija

Pia on terveydenhuollon erikoislääkäri, joka on  tutkijana perehtynyt valtimotaudin, diabeteksen ja lihavuuden aiheuttamiin haasteisiin. Kardiologian alan väitöskirjan  jälkeen hän työskenteli Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) eri osastoilla tutkijana/asiantuntijalääkärinä.

Pialla on kansanterveystieteen dosentuuri Helsingin yliopistossa ja hänen dosenttiluentonsa käsitteli sitä, aiheuttako lihavuus aina aineenvaihdunnallisia haittoja. Pia on aiemmin myös  osallistunut kliinisiin lääketutkimuksiin ja työskennellyt eri tehtävissä lääketeollisuudessa.

Nykytyössään Kelan asiantuntijalääkärinä hän pääsee jatkuvasti tutustumaan uusimpiin lääkehoitoihin mukaan lukien  lihavuuden lääkehoito. Tutkimustyötä hän tekee yhteistyössä Kelan tutkimusyksikön kanssa. Pia on innokas urheilija taustanaan aiemmin 20 vuotta jatkunut kilpaura SM-tason sulkapalloilussa ja tältä pohjalta hyvin pitkä yhteistyö Gene Keurulaisen kanssa.

Pirkko Ahjo – Tanssitaiteilija, Tanssin opettaja, Pilates-ohjaaja sekä Graham-opettaja

Pirkko Ahjo on tanssitaiteen maisteri sekä Huk, pääaineena kasvatustiede. Hän on työskennellyt tanssitaiteilijana 1970-luvulta alkaen, aloittaen Praesens-ryhmässä. Pilatekseen hän tutustui Lontoossa 1988 ja huomasi sen yhtäläisyyksiä Graham-tekniikkaan. Noin 10 vuotta myöhemmin Pirkko sai tanssijantyössä loukkaantuneen selkänsä kuntoutettua Pilateksen avulla -ja innostui siitä syystä myös Pilateksen opettamisesta. Pirkko on toiminut pitkään tanssialan luottamustehtävissä, muun muassa Suomen tanssi- ja sirkustaiteilijat ry:n hallituksessa sekä STST:n työhyvinvointityöryhmässä.

Ilmoittaudu mukaan!